Millorem la qualitat de vida
de les persones i el medi on habitem
< Tornar al llistat

EXPOSICIÓ AL mNACTEC: ''MINA PÚBLICA D'AIGÜES DE TERRASSA''

Terrassa va haver d’excavar quilòmetres de mines al subsòl de la ciutat per captar l’aigua. Avui, el principal volum d’aigua prové del Llobregat. L’exposició, explica la història dels esforços de la capital egarenca per obtenir aquest líquid preuat, fonamental per a la vida de la ciutat i de la indústria tèxtil.

Aquesta exposició neix fruit de la col•laboració del mNACTEC i la Fundació Mina amb l’objectiu d’explicar la creació i l’evolució històrica de la captació d’aigua de mina a la ciutat vallesana. La mostra permetrà entendre les característiques tècniques d’aquestes mines, així com les repercussions socials i d’abastament durant els més de 150 anys d’història d’aquest mecanisme i el seu impacte en la indústria tèxtil de principis de segle XX.

Vista general de l'exposició

"El batec de la ciutat industrial" ens apropa a un ampli contingut conceptual basat en l’aigua, sobre la necessitat de la ciutat d’obtenir-la, tant per a usos industrials com públics o la importància d’aquest líquid dins la indústria tèxtil, concretament al Vapor Aymerich, Amat i Jover, on era la matèria fonamental que feia funcionar la màquina de vapor. Una data important fou 1842, quan es constitueix la Mina Pública d’Aigües de Terrassa, gràcies a la inicitiva dels industrials. Saber què i com és una mina d’aigua, com era canalitzada per a ser apta per a les llars, els controls de qualitat i quantitat, com arriba avui dia l’aigua a Terrassa i conèixer les xarxes de Mines d’Aigua són altres propostes de l’exposició. També s’exposen objectes relacionats amb l’aigua que donen un valor patrimonial a la mostra. Molt interessant és la recreació de la galeria d’una mina d’aigua, que s’ha instal•lat als espais energètics, just a l’accés a les carboneres de l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover. L’exposició està orientada al públic general.

Consultar horaris i altres detalls de l’exposició a: www.mnactec.cat

Espai amb la reproducció tamany natural d'una Mina d'aigua